Mining informatie

Wat is Ethereum Mining?

Het minen (delven) van virtuele munten zoals Bitcoins, Litecoins, Feathercoins en andere cryptocoins is enorm populair omdat het een markt is waarbij de munten gevonden kunnen worden door je computer (of gespecialiseerde computers) te laten rekenen. Dit rekenen kost de computer veel rekenkracht en in het begin van Bitcoin volstond een standaard Windows PC om de berekeningen uit te voeren. Doordat het zoeken naar deze munten steeds moeilijker word, de moeilijkheidsgraag gaat namelijk omhoog naarmate er meer mensen minen, gaan mensen specialiseren om zo snel mogelijke computers te gebruiken. Tegenwoordig word het minen gedaan met de kracht van GPU ofterwijl de Graphic Processing Unit, de chip op je videokaart. Je begrijpt, hoe sneller je videokaart, hoe sneller hij kan rekenen en hoe sneller je coins kan verdienen. Het minen van Ethereum is niets anders, dit is een vrij nieuwe munt, ten opzichte van de Bitcoin, waarbij de moeilijkheidsgraad nog niet erg hoog is en dus makkelijk coins gemaakt kunnen worden.

Het maakt het op dit moment erg interessant om een Ethereum Miner te kopen omdat je je investering altijd binnen enkele maanden terug heb verdient en dan begin je met echt geld verdienen. Hou altijd rekening met de kosten voor de elektra, deze moet je wel bij je kosten optellen maar de huidige energieprijzen zijn zodanig laag dat dit de kosten niet zijn (tegenwoordig 0.15 cent per kWh inclusief belastingen!

Om te beginnen kies je een munt die je wilt gaan minen, je kan kijken op https://www.whattomine.com en bekijk welke munt het meeste oplevert met de door jou gekozen hardware specificaties. Het minen kan je alleen doen (solo mining) of in een groep (pool mining) waar meerdere mensen samen blocks ontcijferen. Het beste is om te kiezen voor een pool welke enorm groot is zodat je gegarandeerd bent van blocks. Hier ontvang je jouw deel van je bijdrage terug van de munten die samen heb gemined. De verdeling van de pool gaat naar inbreng. Als je met 900 MH/s mined krijg je een groter deel dan iemand met 50 MH/s mined. Iedere pool heeft zijn eigen kenmerken en eventuele kosten.

Als je munten gemined heb kan je een account aanmaken bij bijvoorbeeld Bittrex (https://www.bittrex.com) waar je je munten in je online portomonnee kan opslaan en eventueel direct kan omzetten naar Bitcoins, euro's of dollars. Het is tevens mogelijk om je portemonnee op je computer op te slaan als je de online wallets niet vertrouwd, let er wel op dat als je harddisk crashed en je geen backup hebt je munten simpelweg kwijt bent. Hou bij het minen de koersen goed in de gaten, deze kunnen enorm fluctueren.

Op dit moment is GPU mining een zeer goede business, dit omdat er veel diverse alternatieve digitale munten worden uitgebracht waarbij mensen die hier vroeg bij zijn vaak snel een gigantisch hoog rendement kunnen behalen. Wat zijn alternatieve digitale munten? Simpel, alles behalve Bitcoin. Hoeveel zijn er? Meer dan 2500 en er komen er wekelijks nieuwe bij! Een aantal vallen om en een aantal stijgen in waarde met meer dan duizend procent. Waarom rijdt de buurman opeens in een nieuwe dikke auto? Waarschijnlijk hierdoor, want rendementen van meer dan over een miljoen euro in een jaar tijd door mining en slim handelen is niet gek.

Een goede mining calculator vind je op deze link.

Moet ik dan geen Bitcoins gaan minen in plaats van Ethereum mining?

Nee, de moeilijkheidsgraad van deze munt is extreem hoog en hiervoor zijn speciale soorten hardware uitgebracht die specifiek zijn ontworpen voor het minen van deze munt, deze hardware heet ASIC(s). Deze zijn vrij prijzig en het rendement uiterst slecht, waarbij je maanden moet minen om 1 Bitcoin (BTC) te minen. Dat is ook de reden waarom GPU mining interessant is en zeker munten zoals Ethereum of  ZCash.

Aanmaken Ethereum Wallet

Om Ethereum munten te ontvangen heb je een wallet nodig, deze wallet kan dus zowel op je computer als online. Als je een online wallet voor Ethereum wilt kan je het beste naar “MyEtherWallet”, te vinden op https://www.myetherwallet.com/. Wanneer je op deze pagina komt kun je direct je wallet aanmaken.

  1. Voer je wachtwoord in en klik op “Generate Wallet” (kies een goed veilig wachtwoord van genoeg tekens).
  2. Download de Keystore File en sla deze op, eventueel ook op een USB harddisk of USB stick als extra back-up.
  3. Klik op “I promise I won’t lose this ever. Continue.”
  4. De private key die je ontvangt kun je in een tekst file opslaan en ook een backup van maken, deze heb je eventueel later nodig.
  5. Klik op “Next: Save your Address”.
  6. Kies vervolgens de methode waarop je kunt inloggen om toegang te krijgen tot je wallet (en anderen dus niet), je kunt kiezen uit verschillende opties. Wij kiezen voor de private key als login, dus deze zul je moeten copy pasten vanuit je file. Het is overigens nog een extra zekerheid wanneer je de tekstfile met deze key op meerdere USB sticks zet en verwijdert van je PC (wanneer je gehackt wordt hebben indringers geen weg om deze key te vinden).
  7. Login je wallet met je wachtwoord en privatekey of welke methode je in stap 1.6 hebt gekozen. Druk op “Unlock”.
  8. Gefeliciteerd je hebt nu een Ethereum wallet en je portomonee adres is bekend.

AMD of NVIDIA Mining?

Een veel gestelde vraag is welke kaart het beste is om Ethereum te minen, hier is geen eenduidig antwoord op. De AMD is de krachtigste kaart en scherper geprijst maar heeft een hoger stroom verbruik. De stroomprijs is dus behoorlijk bepalend of je met AMD of met NVIDEA moet gaan minen. De NVIDEA is wat zwakker om te minen en dus duurder maar verbruikt veel minder stroom dan AMD.

Afwijking rekenkracht

In de rekenkracht kan, afhankelijk van het merk videokaart, geheugen of type een verschil zitten. Het door ons maximale gehanteerde verschil is 10% naar boven of beneden.